Mutyimondó

Az Átlátszó heti hírösszefoglalója: lapunk és a magyar sajtó legfontosabb hírei egyben a hétvégére, itt a blogon, és email hírlevélben minden pénteken.

Egyéb

Dunakeszi milliárdosok, moszkvai ingatlanpanamák  

fideszes Szijjártó Péter után Kósa Lajos is ingatlanügyek miatt kényszerül magyarázkodásra. Az Index nyomozása szerint egy egyhektáros balatondericsi telken áll Szijjártó nyaralója, plusz a telken egy másik épület is található. A külügyminiszter úgy vett telkeket a nyaralóhoz, hogy közben még félre is tudott tenni pár milliót évente, és ugye beújította a dunakeszi házat is. Egy interjúban arról beszélt, hogy szinte kénytelen volt állítólag részben a szülei pénzéből luxusingatlant venni Dunakeszin. Egyrészt a miniszterelnök bíztatta erre, másrészt – mint mondta – “fontos, hogy egy ország külügyminisztere méltó módon tudja fogadni partnereit”. Dunakeszin. Ha-ha-ha. Kósa Lajos pedig kicsit belezavarodott abba, hogy mikortól is van a felesége nevén egy valószínűleg százmilliós ingatlan. Az RTL Klubnak arról beszélt, hogy  2002 decemberében, csere útján jutottak hozzá az ingatlanhoz. A HVG szerint viszont a lakópark adatlapja szerint erre az ingatlanra a következő évben készült el a kiviteli terv, és csak 2005-re épült meg a park. Kósa áll a vizsgálatok elé.

Moszkvai ingatlanpanama
Az Index.hu beszámolója szerint bíróság elé állnak a moszkvai ingatlanpanama szereplői.   Heten vannak, köztük a volt moszkvai nagykövetet az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg, a Külügyminisztérium volt államtitkárát pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással. A magyar állam tulajdonában és a Külügyminisztérium kezelésében álló moszkai épületet 2008-ban adták el. Az ügyészség 2009 novemberében kezdett nyomozni a bonyolult, szövevényes ügyben, a vádirat három és fél év nyomozás után, 2013 májusában készült el. A vád szerint a moszkvai kormánynegyed közelében fekvő, 17 ezer négyzetméteres épület valójában jóval többet ért, mint amennyi az adásvételi szerződésben szerepelt, a magyar államot több milliárd forint kár érte.

Pilótajáték gyanúsított nélkül
Hiába tett feljelentést minden idők egyik legnagyobb magyar pilótajátéka miatt a jegybank még a nyáron, a legalább hétmilliárd forint kárt okozó ügyben egyelőre még gyanúsított sincs. Az érintett álbrókercég, a Fortress vezetőjéről időközben az Index.hu kiderítette, hogy csalás miatt ült már börtönben, és amióta a botrány kitört, ingatlanjait a gyerekeinek ajándékozta. Azt is megtudta a lap, hol van az a pince, ahová a cég szerződéseit, nyilvántartásait vihették, miután az irodát felszámolták. Egyébként a Kulcsár-ügy óta nem volt ekkora értékű álbrókeres átverés Magyarországon, de a Fortress ügyét különlegessé teszi, hogy milyen primitív hazugságokkal operáltak a szervezői. A cég tényleg úgy működhetett hosszú időn keresztül, mint egy pilótajáték, vezetője pedig ezeket az elveket a sporttámogatásokban is alkalmazta.

Dagad a nyelvvizsgabotrány
Blikk szerint az Alkotmánybíróság frissen kinevezett bírájának a fia is érintett a nyelvvizsgamaffia-ügyben. A lap informá­ciói szerint a fiú egyike azoknak, akik több százezer forintért angolnyelv-vizsgát vásároltak, de több befolyásos vezető is megúszta a vádemelést. A gyanúsítottak között van Répássy Róbertnek, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának kabinetfőnöke, akit nemrégiben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik vezető munkatársává neveztek ki. A korábbi információk szerint 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntető-végrehajtásban dolgozó, 48 tűzoltó is a gyanúsítottak között van, de a listán ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, élsportolók is voltak.

Replica hadművelet
Több mint egymillió hamis terméket és 130 millió szál cigarettát foglaltak le az uniós tagállamok hatóságai a Replica elnevezésű művelet keretében, az unió csaláselleni hivatalának koordinációjával – közölte hétfőn az Európai Bizottság. Az akció a tengeren érkező árukat vizsgálta, a tagállamok hatóságai több száz konténert vizsgáltak át. A cigaretták mellett parfümök, autó- és biciklialkatrészek, játékok, divatkiegészítők és elektronikai eszközök akadtak fenn az ellenőrzésen. A brüsszeli testület szerint pusztán a cigaretták utcára kerülése 25 millió euró vám- és adóbevételtől fosztotta volna meg az érintett tagállamokat. A fogás méretét illusztrálandó a bizottság kiszámolta, hogy 130 millió cigaretta 17 ezer embernek egy egész évre elegendő, ha mindannyian egy doboz cigarettát szívnak el naponta.

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Vádemelés Kiss Ernő ellen. Folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés – ez a vád a nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen. Sajtóértesülések szerint a tábornokot annak idején a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel.

Karácsony helyreigazítása. Elsőfokú ítéletében helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Magyar Hírlapot. A lap eszerint valótlanul állította, hogy Karácsony Gergely II. kerületi lakásának eladása után azt közpénzből visszabérelte – írta az Együtt-PM szerdán közleményben.

Nem ad szárnyakat. Szlogent válthat a Red Bull, ha a New York-i bíróság elfogadja azt a polgári keresetet, miszerint a cég megtéveszti a fogyasztókat. A felperes azt nehezményezi, hogy a márka szlogenje azt sugallja, hogy a termék fogyasztói – ha szárnyakat nem is –, de egy olyan löketet kapnak, amitől kirobbanó formába kerülnek, ugyanakkor ezt semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolja.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás